Pincészet

  • Magyarország borvidékei között gyakran a háttérbe szorul, adottságait tekintve azonban az egyik legjobb szőlőtermő területtel rendelkezik a Bükki Borvidék. A teljes, mintegy 17 636 hektárból 15 323 hektár I. osztályú. A Bükk hegység Déli oldalán, tengerszint felett 150 és 250 m magasságban helyezkedik el a borvidék szőlőterületének 90 %-a. A talaj általában riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok. Ezen a kiváló területen telepedett le a Mezei Szőlőbirtok is.
 
  • Pincészetünk évtizedek óta szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozik, mára a Bükki Borvidék legnagyobb borászata. Jelenleg 75 hektáron gazdálkodunk, ültetvényeink Tibolddaróc körül, a borvidék legjobb adottságú területein helyezkednek el, az északi szelek elől teljesen védett fennsíkon és dél-délnyugati kiterjedésű lejtőkön Több részletben hajtjuk végre tervezett telepítéseinket, ami arra is kiterjed, hogy korábban műveléssel felhagyott területeket is próbálunk életre kelteni. A 14 ezer hektoliteres tárolókapacitásból 2 ezer liter bor tölgyfa hordókban érlelődik. A Leányka, Olasz rizling, Szürkebarát, Muscat ottonel, Chardonnay, Pinot noir, Cabernet sauvignon és a többi megtermelt szőlőfajta visszaadja a termőtalaj sajátosságait és érvényesül a karakteres ízvilág.
 
  • Termékpalettánkban egyaránt megtalálhatóak a fehér, rose és vörösborok, gyöngyözőbor, fehér és rose pezsgők. Borainkat reduktív módon – oxigéntől elzárva – készítjük, és a 2013-ban megvalósult beruházásnak köszönhetően a pincészet rendelkezik a tankpezsgő gyártás technikai eszközeivel is. Boraink tekintetében alapvetően az elegáns savkészlet, és gyümölcsös jelleg a vezető íz jegyek, akár fehérborról, akár vörösborról vagy éppen pezsgőről esik szó.
    1_pincek_es_a_falu_13 3_pezsgo_uzem_tolto_gepsorbemut_01 3_pezsgo_uzem_tolto_gepsorbemut_28